Gyorsan összedobható édes almás-mákos rakott tészta, egy tartalmasabb leves után tökéletes második fogás. Én almával és mákkal rétegeztem a kifőzött, majd a tojásos-kefires-tejfölös masszával összeforgatott tésztát, de lehet darált dióval, lekvárral vagy ezek variációjával is készíteni.
Hozzávalók:
31 x 21cm-es sütőtálhoz
30 dkg fodros nagykocka durum tészta
1 kiskanál só
30 dkg kefir
15 dkg tejföl
3 tojás
5 dkg nyírfaporcukor
10 dkg darált mák
3 db alma
vaj a sütőtál kikenéséhez
Almás-mákos rakott tészta elkészítése:
A tésztát sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük, hideg vízben átöblítjük, lecsepegtetjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a nyírfacukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a kefirt és a tejfölt, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával. Végül óvatosan beledolgozzuk a fehérjehabot is. A sütőtálat vastagon kikenjük vajjal, beleöntjük a habos tészta felét. A darált mákot összekeverjük a nyírfaporcukorral és egyenletesen a tésztára szórjuk. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és a mákos rétegre rakjuk. A tetejét befedjük a maradék tésztával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Langyosan, nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.
Like
alma, főétel, Kifőztük, mák, nyírfacukor, rakott tészta