Langyosan, vajjal megkenve, egy csésze kávé vagy tea kíséretében tökéletes reggeli vagy uzsonna lehet. A cukkini és a csokoládé pedig remekül működik együtt, nagyszerű kevert sütiket lehet belőlük készíteni. Mivel a cukkini íze nem túl erőteljes, ez a cukkinis-csokoládés kuglóf sem lesz cukkini ízű. Sőt, észre sem lehet venni, hogy van benne, viszont a sütemény állagán sokat javít, sokkal szaftosabb, puhább lesz, és még másnap-harmadnak sem szárad ki. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
16 cm átmérőjű kuglófformához
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (1,5 dkg)
25 dkg cukkini
só
5 tojás
10 dkg kókuszolaj
5 dkg cukormentes étcsokoládé
1 evőkanál vaníliakivonat
a formához:
vaj
liszt
a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál kókuszolaj
Cukkinis-csokoládés kuglóf elkészítése:
A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük, majd enyhén sózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A tojást a nyírfacukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a vaníliakivonatot és a vízgőz fölött megolvasztott csokoládét. Beleforgatjuk a kinyomkodott cukkinit, majd a sütőporral és kakaóporral elvegyített lisztet. Jól kikeverjük, és a kivajazott, kilisztezett kuglófformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A süteményt a formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd óvatosan kiborítjuk belőle.
Az étcsokoládéból hámozókéssel reszeléket készítünk, a többit vízgőz fölött megolvasztjuk a kókuszolajjal, és a kuglóf tetejére csorgatjuk. Végül megszórjuk a félretett csokoládéreszelékkel.
1
csokoládé, cukkini, kuglóf, sütemény