Végre megérkezett az eperszezon, ami nálam annyit jelent, hogy ebben az időszakban minden desszertbe, sütibe teszek valamennyi epret. Most az eperkrémes sütemény krémje is tartalmaz bőven epret, valamint ráadásként a tetejére is került egy jókora adag, biztos, ami biztos 🙂
Hozzávalók:
28×22 cm-es formához
a tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 csomag sütőpor
5 tojás
5 dkg nyírfacukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
a krémhez:
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
5 dkg nyírfacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál hideg víz
2,5 dl hideg habtejszín
1 csomag habfixáló (8 g)
a díszítéshez:
30 dkg eper
1 evőkanál szeletelt mandula
Eperkrémes sütemény elkészítése:
A tojást robotgéppel habosra keverjük a nyírfacukorral, beleszitáljuk a többi hozzávalót, és a gépet alacsony fokozatra váltva összedolgozzuk a tésztát. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.
A krémhez az epret megmossuk, a nyírfacukorral kis lángon puhára pároljuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vízben feloldott keményítőt, besűrítjük vele, majd teljesen kihűtjük. A mascarponét beledolgozzuk. A tejszínt a habfixálóval felverjük, és az epres krémbe forgatjuk.
A krémet a kihűlt tésztalap tetejére kenjük, hűtőbe tesszük dermedni, majd tálalás előtt félbevágott eperrel és szeletelt mandulával díszítjük.
Like
desszert, eper, sütemény
Kedves Anita!
Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy ezt a sütit szeretném megsütni, de mivel nincs eper szezon, arra gondoltam, hogy a krémben lévő epret, pótolhatom-e fagyasztott eperrel? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Üdv. Zsu
Kedves Zsu!
Igen, használhatsz fagyasztott epret is a krémbe, viszont ebben az esetben én több keményítőt tennék az eperhez. Vagy a tejszínt zselatin fixxel verném fel a habfixáló helyett, és úgy keverném össze az epres-mascarpnéval, így keményebb lesz a krém. Üdv.: Anita