Eperkrémes sütemény

In Desszert, Sütemény

Eperkrémes sütemény

Végre megérkezett az eperszezon, ami nálam annyit jelent, hogy ebben az időszakban minden desszertbe, sütibe teszek valamennyi epret. Most az eperkrémes sütemény krémje is tartalmaz bőven epret, valamint ráadásként a tetejére is került egy jókora adag, biztos, ami biztos  🙂 
 
Eperkrémes sütemény  
Hozzávalók:
28×22 cm-es formához
 
a tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 csomag sütőpor
5 tojás
5 dkg nyírfacukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
 
a krémhez:
25 dkg eper
25 dkg mascarpone
5 dkg nyírfacukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál hideg víz
2,5 dl hideg habtejszín
1 csomag habfixáló (8 g)
 
a díszítéshez:
30 dkg eper
1 evőkanál szeletelt mandula
 

Eperkrémes sütemény elkészítése:

A tojást robotgéppel habosra keverjük a nyírfacukorral, beleszitáljuk a többi hozzávalót, és a gépet alacsony fokozatra váltva összedolgozzuk a tésztát. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.
A krémhez az epret megmossuk, a nyírfacukorral kis lángon puhára pároljuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vízben feloldott keményítőt, besűrítjük vele, majd teljesen kihűtjük. A mascarponét beledolgozzuk. A tejszínt a habfixálóval felverjük, és az epres krémbe forgatjuk.
A krémet a kihűlt tésztalap tetejére kenjük, hűtőbe tesszük dermedni, majd tálalás előtt félbevágott eperrel és szeletelt mandulával díszítjük.
 
Eperkrémes sütemény
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is.
A recept elkészítésében a Russell Hobbs Explore botmixer volt segítségemre.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, ,

2 Responses to Eperkrémes sütemény

  1. Simon Zsuzsa szerint:

    Kedves Anita!
    Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy ezt a sütit szeretném megsütni, de mivel nincs eper szezon, arra gondoltam, hogy a krémben lévő epret, pótolhatom-e fagyasztott eperrel? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Üdv. Zsu

    • Anita szerint:

      Kedves Zsu!
      Igen, használhatsz fagyasztott epret is a krémbe, viszont ebben az esetben én több keményítőt tennék az eperhez. Vagy a tejszínt zselatin fixxel verném fel a habfixáló helyett, és úgy keverném össze az epres-mascarpnéval, így keményebb lesz a krém. Üdv.: Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .