Epres pite

In Desszert, Sütemény

Epres pite

Az a jó az eperben, hogy minden süteménynek jól áll, feldobja, színesíti azt. Lehet párosítani más gyümölcsökkel, de csak ha önmagában használjuk, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy ha már végre itt van az eperszezon, kiélvezem teljesen az ízét, és nem keverem más gyümölccsel. Magamban egyből egy pite képe jelent meg, ami aztán végül négy édes mini pitére módosult, így sokkal bájosabb és szebb lett a desszert.
 
Hozzávalók:
(4 mini piteformához vagy 1 kb. 24 cm-eshez )
 
a pitetésztához:
10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
3 dkg eritriol
1 tojás sárgája
csipet só
3 ek. hideg víz
 
a töltelékhez:
40 dkg eper
1 ek. citromlé
2 ek. eritriol
1 púpos ek. kukoricakeményítő
 
Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a hideg vajat felkockázzuk, majd a hideg víz kivételével elmorzsoljuk a többi hozzávalóval. A végén hozzáadjuk a hideg vizet és gyors tempóban összegyúrjuk a tésztát, gombócot formálunk belőle és fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez az epret megtisztítjuk, kockára vágjuk, összekeverjük a citromlével és az eritriollal és néhány perc alatt felfőzzük, majd besűrítjük a pici hideg vízzel elkevert kukoricakeményítővel. Amíg hűl, a pitetésztát kivesszük a hűtőből, négy részre vágjuk és mindegyik részt kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformákat és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük úgy, hogy a tésztákra sütőpapírt teszünk arra pedig egy kevés babot vagy lencsét szórunk. Levesszük az elősütött tésztákról a nehezékkel megpakolt sütőpapírt és 5 percre visszarakjuk sülni, majd az epres tölteléket ráöntjük az elősütött tésztára és további 20 percig sütjük még.
 
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .