Gyömbéres keksz

In Keksz

Gyömbéres keksz

Ezek a kekszek miközben sülnek, igazi karácsonyi illattal telítik be a lakást, már csak ezért is érdemes nekiállni, de ettől függetlenül az íze is mennyei. Készíthetjük gasztro ajándék gyanánt, vagy megsüthetjük csak úgy, hideg téli estékre, egy bögre, forró tea mellé.
 
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
½ kk. szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
5 dkg fruktóz
10 dkg puha vaj
5 ek. méz (kiválthatjuk diabetikus mézpótlóval)
 
fűszerkeverék a tésztához:
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors
 
 
A fűszerkeveréket egy kis tálkában összekeverjük. A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a házi fűszerkeveréket és 2 kávéskanál híján az egész fruktózt. A maradék fruktóz a kekszek tetejére kerül majd. A puha vajat apró darabokban hozzáadjuk a liszthez és kézzel összemorzsoljuk az egészet. Ha kész, a mézet is hozzáadjuk, és tempós mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A masszából kisebb gombócokat formálunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket úgy, hogy hagyunk köztük kb. 4 cm helyet, majd egy pohár aljával kilapítjuk őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük, lekenjük a kekszek tetejét, majd a félretett maradék fruktózzal megszórjuk a tetejüket. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A recept Stahl Judit Gyors édességek c. könyvéből való, csak kiváltottam a cukrot. 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .