Kakaós kelt kalács

In Étel & ital, Reggeli

Kakaós kelt kalács

Nagyon régen sütöttem már kakaós kalácsot, ilyen formában meg még talán nem is, pedig nagy rajongója vagyok, minden formában és ízben szeretem. A legnagyobb favorit a kakaós és csokoládés változatok. A kalács nekem mindig a régi időket, a gyerekkoromat juttatja eszembe (lehet ezért is szeretem annyira), akkoriban, rendszeresen sütött a nagymamám. Legtöbbször kétféle, mákos és kakaós kelt kalács készült nála. Sajnos annak a receptje nincs meg, így maradnak a saját kísérleteim, mint ez a mostani kakaós kelt kalács is. Szerintem egyébként mindenképp van értelme az otthoni kalácskészítésnek, mert a bolti meg sem közelíti a saját sütésűt. Ugyan időigényes a kelt tészta miatt, ezért célszerű hétvégén beiktatni, de ha a tészta megvan, a többi lépés már nagyon egyszerű, és a végén a kisült kalács illata megér minden ráfordított percet.
Tökéletes reggeli lehet, ha a langyos kakaós kalácsból néhány szeletet vajjal megkenünk, és hozzá a kedvenc kávénkból vagy teánkból kortyolgatunk.
Érdemes magasabb falú, és nem túl széles tepsiben sütni, hogy tudjon felfele terjeszkedni, viszont oldalra ne terüljön szét.
 
Kakaós kelt kalács 
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 teáskanál fruktóz
10 dkg olvasztott vaj
5 dkg nyírfacukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
 
a töltelékhez:
4 dkg cukrozatlan kakaópor
6 dkg nyírfacukor
5 dkg olvasztott vaj
 
a kenéshez:
1 tojás sárgája
1/2 dl tej
 

Kakaós kelt kalács elkészítése:

Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és fruktózzal megszórva felfuttatjuk. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a citromhéjat. A tojássárgáját a nyírfacukorral kihabosítjuk, beledolgozzuk a vajat, majd a felfuttatott élesztővel a liszthez adjuk. Kidagasztjuk, és meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, egyenként 28 x 32 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. A nyírfacukorral elkevert kakaóporral egyenletesen megszórjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra, és letakarva 30 percet kelesztjük. A tetejüket a tojássárgájával elkevert tejjel lekenjük.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a kalácsot 180 fokon, 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Kakaós kelt kalács
 
Kakaós kelt kalács
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.
A zománcozott tepsit és bögrét a Cookori.com–nál tudjátok beszerezni.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..