Karácsonyi fahéjas-csokoládés szilvás pite

In Sütemény, Ünnepi

Karácsonyi fahéjas-csokoládés szilvás pite

Ahogy közeledik a karácsony, egyre inkább ünnepi hangulatban kerülök én is. Az első adventi hétvégén kekszeket gyártottam, most úgy döntöttem a sütié lesz a főszerep. Így született meg ez a pite, ami akár a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Látványos és finom desszert, és még az elkészítése sem bonyolult. 
 
Hozzávalók:
a pitetésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
12,5 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg xilit
1 tojás 
csipet só
3 ek. hideg víz
 
a töltelékhez:
60 dkg szilva (aprítva)
3 ek. kókuszvirág cukor
½ mk. citromsav
2 tk. fahéj
5 dkg étcsokoládé
1 ek. kukoricakeményítő
 
a tetejére:
1 tojás sárgája
néhány szem dió
1 ek. vaníliás xilit
 
Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a liszteket, a xilitet, a sót összekeverjük, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a három evőkanál vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az egészet. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A töltelékhez a kimért szilvát egy magas falu főzőedénybe tesszük és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a kókuszvirág cukrot és a citromsavat, majd nagy lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a víz elpárolog, és kicsit besűrűsödik. A végén hozzákeverjük a fahéjat, az étcsokoládét és a kukoricakeményítőt. A pitetésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy 24 cm-es piteformát kibélelünk vele. A maradék tésztát félrerakjuk a tetejére kerülő díszítéshez. Tegyünk sütőpapírt a tészta közepére, szórjunk rá babot nehezéknek és süssük elő 180 fokon kb. 10-15 percig, majd távolítsuk el a papírt és a babot, szurkáljuk meg villával a tésztát és süssük további 5 percig. A szilvás tölteléket beleöntjük az elősütött tésztaformába. A korábban félretett tésztadarabot vékonyra nyújtjuk, süteménykiszúróval tetszőleges formákat szaggatunk belőle, és befedjük vele a tölteléket. A felvert tojássárgájával lekenjük a sütemény tetejét, rászórjuk a felaprított diót és a vaníliás xilitet, majd a sütőbe visszatéve további 20-25 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. Porrá őrölt xilittel tálaljuk.

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .