A köles felhasználása igen sokrétű lehet, készülhet belőle különböző sós és édes étel is. Azonban manapság eléggé háttérbe van szorulva, ritkán használjuk, pedig érdemes lenne jobban odafigyelni rá, nagyon egészséges gabonaféle. Lúgosító hatású, gluténmentes, erősíti az immunrendszert és tele van ásványi anyagokkal. Mivel a köles elkészítése egyszerű és gyors, könnyen beiktathatjuk az étrendünkbe. Én most édes változatott készítettem, köles gombócot. Nagyon hasonlít az íze a túrógombóchoz.
Hozzávalók:
2 dl hántolt köles
6 dl folyadék (én most 4 dl vizet és 2 dl tejet használtam)
1 tk stevia
zsemlemorzsa
kevés olaj
tejföl
vaníliás nyírfacukor
A kölest öblítsük át tiszta vízben többször is, majd a 4 dl vízzel főzzük fel. Amikor már felszívta a vizet, öntsük hozzá a tejet is. Akkor van kész, amikor felszívta az összes folyadékot, ekkor édesítsük ízlés szerint és hagyjuk egy kicsit fedő alatt még tovább puhulni. Ha langyosra hűlt a köleskása, formáljunk gombócokat belőle és forgassuk meg a pirított zsemlemorzsában. A túrógombóchoz hasonlóan édes tejföllel leöntve tálaltam.
2
desszert, édesség, gombóc, köles