Egy finom körtés túrótorta sütés nélkül, aminek nem csak nyáron, a kánikulában lehet nagy sikere. Bármikor jó választás, mivel egyszerűen elkészíthető, nagyon krémes, mégis könnyed desszert. A körtés íz nagyon jó, de évszakonként variálható a különböző idénygyümölcs benne, vagy akár befőttel is készülhet.
A tortát érdemes egy nappal tálalás előtt összeállítani, mert sok idő kell a krémnek, hogy megdermedjen és szeletelhetővé váljon.
Hozzávalók:
18 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
1 csomag zabkeksz (21,5 dkg)
10 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
50 dkg túró
1 evőkanál vaníliakivonat
10 dkg görög joghurt
2 dkg zselatinpor
4 dl habtejszín behűtve
2-3 érett körte (kb. 25 dkg gyümölcshús)
1 evőkanál citromlé
a ganache-hoz:
10 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl habtejszín
a tetejére:
1,5 dkg pirított szeletelt mandula
Körtés túrótorta sütés nélkül elkészítése:
A kekszet morzsává aprítjuk, elkeverjük a vajjal. A tortatál közepére állított tortagyűrű aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
A körtét meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. A túrót, a joghurtot, a nyírfacukrot és a vaníliakivonatot botmixerrel krémesre dolgozzuk. A tejszínből habot verünk. A zselatint feloldjuk kevés hideg vízben, felmelegítjük, majd a túrós krémhez öntjük, és jól elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot és a körtét. A krémet elegyengetjük a kekszes alapon, és legalább 5-6 órára vagy egy éjszakára hűtőbe helyezzük. Ezután éles késsel körbevágva leválasztjuk róla a tortagyűrűt.
A ganache-hoz a tejszínt a nyírfacukorral felmelegítjük. A tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, és olvadásig kevergetjük. Langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük. Szeletelt mandulával díszítjük. Tálalásig hűtőben dermesztjük.
1
desszert, körte, sütés nélkül, torta, túró