Levendulás keksz

In Desszert, Keksz, Sütemény

Levendulás keksz

A levendulás keksz az egyik legfinomabb dolog, amit a levendulából készíthetünk. Nyaranta, virágzásakor mindig sütök legalább egy alkalommal, a levendula egyedi, különleges ízt és kellemes aromát ad neki. Most a korábbi levendulás kekszem receptjéből indultam ki, de hogy egészségesebb legyen, zabpehelyliszt és kókuszliszt keverékével készítettem. A tetejüket pedig nyírfaporcukros mázzal kentem le, majd megszórtam egy kevés levendulavirággal.
 
Hozzávalók:
 10 dkg zabpehelyliszt
 5 dkg kókuszliszt
 10 dkg hideg vaj
 5 dkg nyírfa porcukor
 csipet só
 ½ citrom reszelt héja
 1 tojás
 1 tk. vanília kivonat
 2 tk. szárított levendula virág
 
 a mázhoz:
 citromlé
 nyírfa porcukor
 
 a díszítéshez:
 levendula virág
 

Levendulás keksz elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót, a nyírfa porcukrot, a reszelt citromhéjat és a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Mielőtt még összeáll a tészta, beledolgozzuk a levendula virágot is, majd golyót formázunk és hűtőbe tesszük egy óra hosszára pihenni. A hűtőből kivéve, lisztezett munkalapon kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztánkat és különböző méretű kiszúrókkal formákat szaggatunk belőle. Tegyük a kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük. Ne süssük túl, az a jó, ha még világos színűek mikor kivesszük a sütőből. Melegen csak óvatosan nyúljunk hozzá, mert könnyen szétesik. Fémrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Miután teljesen kihűltek a levendulás kekszek, kenjük le őket a mázzal. Ehhez keverjünk össze egy kevés nyírfa porcukrot néhány csepp citromlével és kenjük le a kekszek tetejét. Végül díszítésként tegyünk rájuk ízlés szerint levendula virágot és hagyjuk megszáradni őket.
 
Levendulás keksz
 
Levendulás keksz

, , , ,

One Response to Levendulás keksz

  1. Catherine szerint:

    I wish I was there to try them!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .