Az olasz konyha egyszerű és nagyszerű, nálunk azonban kevésbé ismert fogása az arancini, ez a panírbundában ropogósra sütött, gyakran mozzarellával töltött rizsgombóc. Nagyon jó maradékmentő ötlet a megmaradt rizottóhoz. Persze frissen is elkészíthető, csak számoljunk azzal, hogy néhány órát pihenjen a hűtőben az alap, mielőtt golyókat formázunk belőle. A kész rizsgombócokat, hogy jobban csússzon, tálaláskor locsoljuk meg paradicsomszósszal.
Hozzávalók:
16 db-hoz
a rizottóhoz:
20 dkg rizottó rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
3 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
5 dl szárnyashúsleves-alaplé (kész leveskocka is használható)
só
1 dl passzírozott paradicsom
2 tojás
2-3 db friss bazsalikomlevél
2 csomag mini mozzarella (2 x 10 dkg)
a sütéshez:
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj
a paradicsomszószhoz:
2 dl passzírozott paradicsom
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3-4 db bazsalikomlevél
a tálaláshoz:
mini mozzarella
ciabatta kenyér
Mozzarellával töltött rizsgombóc elkészítése:
Az apróra vágott vörös- és fokhagymát az olívaolajon és a vajon megdinszteljük, beleszórjuk a rizst, megpirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott a lé, folyamatos kevergetés közben, merőkanalanként pótoljuk alaplével, és krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a snidlinget, a sáfrányt és a paradicsompürét. A tűzről levéve teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a tojást és a nagyobb darabokra vagdosott bazsalikomlevelet. A masszából gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 mini mozzarellát teszünk. Mindet lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.
A szószhoz összekeverjük a paradicsomot az olívaolajjal és a bazsalikomlevéllel, majd a frissen kisült rizsgolyó mellé, mozzarellával és ciabattával tálaljuk.
Like
arancini, főétel, olasz, rizsgombóc