Narancsos kenyérpuding

In Desszert, Gyors desszert

Narancsos kenyérpuding

A narancsos kenyérpuding a szikkadt kenyér felhasználásának egyik legnagyszerűbb módja. Mivel egyszerű, összedobálós desszertről van szó, akár egy hétköznap este is elkészíthető. A narancson kívül persze nagyon sokféle módon ízesíthető, almával, körtével, csokoládéval, stb., de ez a narancsos változat egyszerűen isteni. Ha éppen nincs otthon száraz kenyér, a kalács, kifli vagy zsemle is tökéletes hozzá.
 
Narancsos kenyérpuding
 
Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kenyér
1,5 evőkanál narancshéjkocka
1/2 dl víz
2 evőkanál vaníliakivonat
2 dl 100%-os cukormentes narancslé
 
az öntethez:
3 tojás
2 dl tej
2 dl habtejszín
6 dkg nyírfacukor
2 teáskanál őrölt narancshéj
1/2 teáskanál bourbon őrölt vanília
 
a formához:
2-3 dkg vaj
 

Narancsos kenyérpuding elkészítése:

A narancshéjkockát kis lábasban, a vízzel és a vaníliakivonattal forrásig melegítjük, majd félretesszük.
A sütőformát vastagon kivajazzuk. Az öntethez a tejet és a tejszínt felmelegítjük a nyírfacukorral. Hozzáadjuk az őrölt narancshéjat és a vaníliát, majd a tűzről levéve a tojásokat egyesével belekeverjük.
A kenyeret kisebb darabokra vágjuk, mélyebb tálba tesszük. Meglocsoljuk a narancslével, majd az öntet 2/3 részével, és összeforgatjuk. Sütőtálba rendezzük, a vaníliás narancshéjkockát egyenletesen elosztjuk a tetején. A maradék keverékkel meglocsoljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Narancsos kenyérpuding
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.
A fűszerekért köszönet a Fűszerésznek.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .