Svéd sáfrányos kalács

In Desszert, Sütemény, Ünnepi

Svéd sáfrányos kalács

Mivel itt a Luca nap, igazán aktuális a recept. A svéd sáfrányos kalács, a Lussekatter, azaz a „luca macskája” egy svéd ünnepi kelt tészta. Svédországban Luca napján veszi kezdetét a karácsonyi időszak, erre az alkalomra készítik ezt a jellegzetes süteményt, amit aztán az ünnepi asztalról sem hiányozhat. A kalács íze a sáfránytól nem csak különlegesen aromássá válik, hanem gyönyörű színt is ad neki. A tésztát hagyományosan, S alakúra kell formázni, aminek a végeit kicsit be kell fordítani, és egy-egy szem mazsolával díszíteni. A kisült svéd sáfrányos kalács langyosan, vajjal megkenve finom igazán, egyszerűen mennyei.
 
Hozzávalók:
20 db-hoz
 
a sáfrányos keverékhez:
1/2 teáskanál sáfrány
1 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
 
a tésztához:
50 dkg fehér tönkölyliszt
1/2 teáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 teáskanál fruktóz
2 tojás
6 dkg nyírfacukor
10 dkg puha vaj
1 dl tejszín
 
a tetejére:
40 szem mazsola
a kenéshez:
1 tojás
 

Svéd sáfrányos kalács elkészítése:

A sáfrányt mozsárban összezúzzuk a nyírfacukorral, a vaníliakivonatot ráöntjük, és állni hagyjuk. A mazsolát vízbe beáztatjuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a fruktózzal megszórva felfuttatjuk. A lisztet a sóval dagasztótálba mérjük. A tojást a nyírfacukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a sáfrányos keveréket, a tejszínt, a vajat, a felfutatott élesztőt, majd a liszthez dolgozzuk. Kissé ragacsos tésztává dagasztjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen átgyúrjuk, 20 egyforma részre osztjuk, mindből kb. ujjnyi vastag rudat sodrunk, és S alakúra formázzuk. A kalácsokat 2, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és konyharuhával letakarva 1/2 órát pihentetjük. Lekenjük a felvert tojással, és a feltekert végekbe 1-1 szem mazsolát nyomunk. 220 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
 
Svéd sáfrányos kalács
 
Svéd sáfrányos kalács
 
Svéd sáfrányos kalács
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.
A recept az Édesen Egészséges nyírfacukrával készült.

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..