Tiramisu pohárdesszert

In Desszert, Pohárdesszert

Tiramisu pohárdesszert

A tiramisu mindig jó választás, ha egy finom desszertet akarunk készíteni, és ráadásul nem is nagy ördöngösség az egész csak arra kell figyelni, hogy az alapanyag jó minőségű és friss legyen. Ha pedig szeretnénk egy kicsit elegánssá varázsolni a desszertünket, rétegezzük pohárba a tiramisut. Kicsit módosítottam most az alaprecepten, amit használni szoktam (ami egyébként a Szarvasi mascarpone doboz belsejében található) és az egyik fő alkotórészt, a babapiskótát kicseréltem zabpehelyliszttel készült piskótatésztára. A végeredmény persze nem teljesen olyan mintha babapiskótával készítenénk, mert a sima piskóta a kávét jobban felissza és így az álaga puhább és omlósabb lesz. Azonban ízében ugyanúgy megmarad tiramisunak és még pluszban ott van a tudat, hogy egy egészségesebb desszertet eszünk. Természetesen el lehet készíteni babapiskótával is a receptet.   
 
Hozzávalók:
a piskótához, babapiskóta helyett:
3 tojás
3 dkg xilit
6 dkg zabpehelyliszt
 
a krémhez:
3 tojás
2 ek. mandulalikőr
1 ek. xilit
250 g mascarpone
 
a kávéhoz:
3 kk. instant feketekávé
2 kk. xilit
1 ek. mandulalikőr
2 dl víz
0,5 dl tej
 
a tetejére cukrozatlan kakaópor
 
Először elkészítjük a piskótát, amihez a tojásokat gépi habverővel felverjük, hozzáadjuk kanalanként a xilitet, majd kézi habverővel hozzákeverjük a zabpehelylisztet. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, lehetőleg olyan méretű tepsit, amiben nem lesz túl magas a piskótánk és beleöntjük a masszát. Hasonló magasságú legyen, mint egy babapiskóta. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kisebb négyzet alakú darabokra vágjuk. Az instant kávéból, a meleg vízből és a két teáskanál xilitből elkészítjük a kávét, majd hozzákeverünk egy evőkanál mandulalikőrt és a tejet. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a xilittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a mandulalikőrt (vagy rumot, attól függően, kinek mi van otthon) és egyneművé keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a mascarponés masszába forgatjuk. Rétegezzük poharakba a tiramisut. Ehhez a  piskótakockákat éppen hogy belemártjuk a tejeskávéba és a poharak aljába tesszük, egy-két kanállal rákanalazunk a mascarponés krémből, majd néhány kávéba mártott piskótadarab következik ismét amit befedünk krémmel. Ha minden poharat megtöltöttünk, szórjuk meg a tetejét kakaóporral. Lehűtve tálaljuk.
 
Tiramisu pohárdesszert
 
Tiramisu pohárdesszert

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .