Vaníliás-körtés crumble

In Desszert, Sütemény

Vaníliás-körtés crumble

A crumble, avagy a morzsasüti nem véletlenül vált ismerté és igen közkedvelté világszerte, hiszen egy olyan sütemény, amelyet könnyedén, pár perc alatt összeállíthatunk, jól variálható és nagyon finom. Az alja sok-sok gyümölcs a teteje pedig lisztből, vajból, és édesítőből álló morzsatészta, amit csak össze kell sütni. A szezonnak megfelelően szinte bármilyen gyümölcsből készíthetjük, akár kedvünk szerint keverhetjük is őket. Nálam most, az ősz hangulatához igazodva, vaníliás-körtés crumble készült. Önmagában is megállja a helyét, de fokozhatjuk az élvezeteket, ha egy gombóc vanília fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.
 
Hozzávalók:
a gyümölcsös réteghez:
50 dkg körte
½ citrom leve
½ vaníliarúd kikapart magja
1 evőkanál vanília kivonat
2 evőkanál nyírfacukor
½ kiskanál fahéj
2 evőkanál kukoricakeményítő
 
a morzsához:
8 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
8 dkg aprószemű zabpehely
1 evőkanál nyírfaporcukor
8 dkg hideg vaj
1-2 evőkanál fahéjas nyírfacukor
 
a tálaláshoz:
vanília fagylalt
 

Vaníliás-körtés crumble elkészítése:

A meghámozott körtét felkockázzuk, sütőtálba tesszük, összeforgatjuk a citrom levével, a vaníliakivonattal, a vaníliarúd kikapart magjával, a fahéjjal, a nyírfacukorral, és a kukoricakeményítővel. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a nyírfaporcukrot elvegyítjük. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és gyors mozdulatokkal az egészet morzsalékos tésztává dolgozzuk, majd rászórjuk az elegyengetett gyümölcsre. Meghintjük fahéjas nyírfacukorral, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 15 percig. Hagyjuk langyosra hűlni. Ízlés szerint vanília fagylalttal tálaljuk.
 
Vaníliás-körtés crumble Vaníliás-körtés crumble
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.