In Desszert, Sütemény

Almás-fahéjas scone

A scone, egy igazán finom skót teasütemény, az ötórai teázások elengedhetetlen kisérője. Leginkább enyhén édesen, dzsemmel és vajjal vagy tejszínhabbal fogyasztják. A scone egyébként készülhet akár sósan is, kinézetét tekintve pedig lehet háromszög, négyzet vagy pogácsa formájú, attól függően kinek melyik szimpatikus.
Villámgyorsan elkészül, még ez az ősziesre hangolt almás-fahéjas verzió se ad sokkal több munkát a konyhában, ellenben kárpótolhat minket az alma és a fahéj kellemes illata, ami süléskor belengi a lakást. Az omlós tésztát éppen, hogy csak össze kell keverni, így marad rusztikus kinézetű a sütemény. És akkor aki kedvet kapott, próbálja ki ezt az almás-fahéjas scone receptet 🙂 
 
Almás-fahéjas scone
 
Hozzávalók:
9 db-hoz
 
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
1/2 kiskanál só
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
8 dkg hideg vaj
1 evőkanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
1 dl tej
 
a fahéjas almához:
1 nagyobb alma
1 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál citromlé
 
a krémhez:
15 dkg mascarpone
1/2 dl natúr görög joghurt
1/2 dl tejszín
1 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 teáskanál vanília kivonat
 
a tetejére:
őrölt fahéj
 
a tálaláshoz:
fahéjas almaszósz
 

Almás-fahéjas scone

Almás-fahéjas scone elkészítése:

Az almát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a citromlével, az édesítőszerrel és a fahéjjal néhány perc alatt megpároljuk. A kétféle lisztet, a sót, a sütőport, a fahéjat a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. A tojást habosra keverjük az édesítővel. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a tejet, és a morzsához öntjük. Fakanállal lazán összekeverjük, majd beleforgatjuk a fahéjas almát. Enyhén lisztezett felületen kb. 3 cm vastagságú körré formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 9 egyenlő részre vágjuk, a cikkeket széthúzzuk, hogy ne érjenek össze sülés közben, és 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. A krém hozzávalóit kikeverjük. Egy részét a kihűlt sütemény tetejére kenjük, és meghintjük fahéjjal. A scone-t a maradék krémmel és fahéjas almaszósszal tálaljuk.
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .