Banános-csokoládés csiga

In Étel & ital, Reggeli

Banános-csokoládés csiga

A sötét és hűvös téli napokon gyakran előkerülnek nálam a kelt tésztás receptek. Ilyenkor nincs is jobb a finoman illatozó, meleg kelt tésztáknál.  Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy a következő recept ismét egy kelt tészta, ezúttal banános-csokoládés csiga. Ez is egy tökéletes recept arra, hogyan hasznosítsuk a már túlérett banánokat a gyümölcskosárból, mert hát az a helyzet szokott előállni általában nálunk, hogy amikor nincs itthon banán, akkor kívánjuk, ha meg veszek, tuti nem fogy. Utána meg persze muszáj készíteni belőle valamit, mert azért kidobni mégsem fogom. Ebből kiindulva már jó néhány recept született a banánok eltüntetésére, amit itt a blogon meg is találtok, illetve az alábbi linkre kattintva is megnézhettek.
 
 
Banános-csokoládés csiga
 
Hozzávalók:
22 db-hoz
 
a tésztához:
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12,5 dkg fehér tönkölyliszt
1 csipet só
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
1 teáskanál fruktóz
5 dkg vaj
1 tojás
1/2 dl tejföl
1/2 dl tejszín
 
a töltelékhez:
2-3 érett banán (20 dkg banánhús)
3 dkg nyírfacukor
3 dkg étcsokoládé
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
 

Banános-csokoládés csiga elkészítése:

A tészta hozzávalóit tálba mérjük, robotgéppel rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A töltelékhez az áttört banánt, a felolvasztott csokoládét, a nyírfacukrot és a kakaóport alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, és kb. 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a banános tölteléket, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, majd 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól néhány cm távolságra. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 17-19 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd nyírfaporcukorral megszórva tálaljuk.
 
Banános-csokoládés csiga
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin januári számában is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .