Az előző bejegyzésemben azt ígértem, hogy megmutatom, én mihez használtam fel a lemon curdot. Itt is van egy recept, a citromkrémes linzer. Az omlós édes tésztához szerintem fantasztikusan illik a fanyar citromkrém. És ha belegondolunk, a klasszikus lekváros linzer mellett, ezzel a kis csavarral egy új süteményt varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg nyírfaporcukor
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
a töltelékhez:
citromkrém

Citromkrémes linzer elkészítése:
A kétféle lisztet, az édesítőt és a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd foliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, és linzerkiszúró formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a citromkrémmel 1-1 tele és lyukas formát összeragasztunk. Nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.
Like
aprósütemény, citromkrém, linzer, ünnepi