Citromkrémes mákos piskótatekercs

In Desszert, Sütemény, Ünnepi

Citromkrémes mákos piskótatekercs

Továbbra is a citromkrém a főszereplő, ami ezúttal egy citromkrémes mákos piskótatekercs tölteléke lett. Ennél a süteménynél is hibátlanul teljesített, nagyon szerettük. A könnyű, puha mákos piskóta és a citromkrém nagyon összeillik. Szerintem szintén kitűnő választás lehet az ünnepekre, hiszen azon felül, hogy egyszerűen elkészíthető, nagyon szép és látványos sütivel lephetjük meg a vendégeket.
 
Citromkrémes mákos piskótatekercs
 
Hozzávalók:
3 tojás
3 dkg nyírfacukor
1 csipet só
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 dkg cukrozatlan darált mák
 
a töltelékhez:
1 csapott evőkanál zselatin fix (5 g)
2 dkg nyírfacukor
1 dl hideg tejszín
 
a díszítéshez:
szeletelt mandula
kevés darált mák
 

Citromkrémes mákos piskótatekercs

Citromkrémes mákos piskótatekercs elkészítése:

A tojást egy csipet sóval és a nyírfacukorral a robotgép legmagasabb fokozatán fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a darált mákot, és óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen egy konyharuhára borítjuk, feltekerjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt felverjük, belekeverjük a zselatin fixet és az édesítőszert, majd lazán összeforgatjuk a citromkrémmel. A kihűlt piskótát kitekerjük, megtöltjük a krém 2/3-ával, óvatosan újra feltekerjük, és körbekenjük a külsejét a maradékkal. Hűtőbe tesszük néhány órára pihenni. Szeletelt mandulával, és 1-2 csipet darált mákkal díszítjük. Porrá őrölt nyírfacukorral meghintve tálaljuk.
 
Citromkrémes mákos piskótatekercs

, , , ,

2 Responses to Citromkrémes mákos piskótatekercs

  1. Törpe szerint:

    Kedves Desszertszoba! Kérdéseim: 1. Milyen méretű tepsi szükséges a piskótához? 2. A tejszínnél nincs elírás? Ilyen bőséges töltelékhez (hú, nagyon fincsinek néz ki!!!)talán 2 dl is kell! Köszi a választ, üdvözlettel: Mari

    • Anita szerint:

      Kedves Mari,
      én általában sütőlemezen szoktam sütni, de kb. 28 X 23 cm méretű tepsi szükséges hozzá.
      A tejszínből 1 dl-t használtam a krémhez… látom a képen nem egyértelmű, mert kicsit megigazítottam, a tészta azonban még tekeredik befelé 🙂
      Remélem segítettem valamennyit.
      (egyébként ha több krémmel készítem – mert nagyobb tekercset szeretnék -, akkor én mascarponét szoktam még hozzáadni) Üdvözlettel: Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .