Császármorzsa kölessel

In Gyors desszert

Császármorzsa kölesből

 
Azóta, hogy rátaláltam Ritánál a császármorzsa kölesből készült verziójára, már csak így készítem, nagyon finom és sokkal egészségesebb, mint a hagyományos változat. Ráadásul a kölesnek egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása is van. Magas a rosttartalma ezért tisztító, salaktalanító hatású, elősegíti a normál bélműködést. Sok fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban, immunerősítő. A gabonafélék közül a köles az egyetlen, amely főtt állapotban is lúgosító hatású.
 
Hozzávalók:
(4 adag)
 
8 dkg köles
4 dl víz
csipet só
12 dkg tk. tönkölybúza liszt
4 dkg nyírfacukor
4 tojás
2 dl tejszín 
6 dkg vaj
 
a tetejére:
cukormentes lekvár (nálam házi eperlekvár)
 

Császármorzsa kölesből:

Először a kölest hideg vízben többször mossuk át, majd alacsony lángon tegyük fel főni 4 dl víz és egy csipet só hozzáadásával. Akkor van kész, ha a kölesszemek teljesen megpuhultak. Lefedve hagyjuk kihűlni. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá, a sárgáját adjuk a kihűlt köleshez és keverjük össze. Utána adjuk hozzá a lisztet, cukrot, tejszínt és ismét keverjük össze, majd a végén óvatosan forgassuk bele a tojáshabot is. Ekkora mennyiséget két részletben érdemes kisütnünk. Egy teflon serpenyőben (nálam 26 cm-es) olvasszuk fel a vaj felét és öntsük bele a masszának is a felét. Közepes lángon hagyjuk sülni addig, amíg a tészta összeáll, majd lapos végű fakanállal kezdjük el tépkedni, darabolni, forgatni, hogy mindenhol megpiruljon, és morzsás állagú legyen. Tálalásnál adjunk hozzá lekvárt.

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .