Csokoládés céklatorta vaníliás mascarponekrémmel

In Desszert, Torta

Csokoládés céklatorta vaníliás mascarponekrémmel

A csokoládé és a cékla hihetetlenül jól összeillenek, nagyon finom és különleges desszertet készíthetünk kettejük párosából. A céklától még szaftosabb, finomabb lesz a csokis-kakaós tészta, amit leginkább a browniehoz lehetne hasonlítani. Ha valaki kevésbé szereti a céklát, annak is érdemes megkóstolnia, mert a cékla ízét szinte nem is lehet érezni a sütiben. Amit szerintem nem szabad kihagyni ennél a tortánál, az krém. Ez a csokoládés céklatorta a tetejére halmozott jókora adag vaníliás mascarpone krémtől válik igazán ellenállhatatlanná.
 
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű tortához
 
a tésztalaphoz:
30 dkg cékla
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
4 tojás
5 dkg nyírfacukor
1 evőkanál vanília kivonat
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
 
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 vanília rúd kikapart magja
3 dkg nyírfaporcukor
 
a díszítéshez:
2-3 dkg étcsokoládé
 

Csokoládés céklatorta vaníliás mascarponekrémmel elkészítése:

A megmosott céklát 45-50 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és botmixerrel pürésítjük. A felaprított étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tűzről levéve simára keverjük a felkockázott puha vajjal. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a nyírfacukorral, majd hozzáadjuk a vanília kivonatot, az étcsokoládés vajat és krémesre keverjük. Beleforgatjuk a céklapürét a masszába. A kimért teljes kiőrlésű lisztbe elvegyítjük a sütőport valamint a kakaóport és evőkanalanként beledolgozzuk a tojásos-céklás masszába, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük. Néhány perc után rácsra téve teljesen kihűtjük. A krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Összekeverjük a mascarponét, a nyírfaporcukorral és a vanília kikapart magjaival, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Spatula segítségével a kihűlt torta tetejére simítjuk a krémet és reszelt étcsokoládéval díszítjük.
 
Csokoládés céklatorta vaníliás mascarponekrémmel
 Csokoládés céklatorta vaníliás mascarponekrémmel
 
 A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .