Csokoládés kalács

In Étel & ital

Csokoládés kalács

Az első és legfontosabb, amit mindenképp le kell szögezni, kalácsot sütni nem nagy ördöngösség. Elrontani nem nagyon lehet, legfeljebb a fonások, csavarok nem lesznek tökéletesek, de az meg csak gyakorlás kérdése, minél többször készítesz kalácsot, annál inkább rá lehet érezni, hogy hogyan kell csinálni. Szóval én azt mondom, ha tudsz némi időt szakítani az elkészítésére, ne habozz, a finom frissen sült kalács illata és íze kárpótolni fog minden egyes munkával töltött percért. A házilag készített kalácsnak pedig nincs párja, a boltban kapható társai meg sem közelítik. Ez a csokoládés kalács is lehet egy mennyei reggeli valamelyik ráérős hétvégén, vajjal megkenve, egy bögre tea vagy kávé mellé. Aki szereti a kalácsokat, ezt is szeretni fogja és még több nap után is puha és omlós marad.
 
Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg finomliszt
8 dkg zabpehelyliszt
3 dkg eritrit
½ kk só
2 dl tej
1 cs. instant élesztő (7 g)
1 kk. fruktóz
2 tojás
15 dkg vaj
 
a csokoládés töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
2 tk. eritrit
½ tk. fahéj
 
a kenéshez:
0,5 dl tej
1 tojás sárgája
 
Az élesztőt és a fruktózt beleszórunk 2 dl langyos tejbe, összekavarjuk és hagyjuk felfutni. A kétféle lisztet kimérjük egy keverőtálba, hozzáadjuk az eritritet, a sót, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és robotgép segítségével vagy kézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és addig dagasztjuk, míg összeáll a tészta. Ha szükséges lisztezett munkalapon tovább dagasztjuk még kézzel, hogy szép egynemű tésztát kapjunk. Ha kész, egy kivajazott tálba rakjuk, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a vajjal, hozzáadjuk az eritritet, a fahéjat és simára keverjük az egészet. Félretesszük hűlni. Fél deci tejben elhabarunk egy tojássárgáját, amit a kenésekhez használunk majd. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a megkelt tésztát, és letakarva még további 15 percig kelesztjük, azután kinyújtjuk kb. 30×40 cm-es téglalappá. Megkenjük a tejes tojássárgája egy részével, majd rákenjük a csokoládés keveréket úgy, hogy a széleken 1 cm szabadon maradjon. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, a végeit nyomjuk össze és csavarjuk meg néhányszor. Hajtsuk félbe a tésztát, a végeit nyomjuk össze ismét, és csavarjuk meg még kétszer. Ha megvan, helyezzük egy kivajazott vekniformába, és pihentessük még 30 percig. Kenjük meg a kalács tetejét a maradék tejes tojássárgájával, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, mielőtt kivesszük a sütőből. Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd borítsuk ki rácsra és így hagyjuk teljesen kihűlni.
 
Csokoládés kalács
 
A recepthez az ötletet az Édes Élet magazinban találtam.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .