Csokoládés keksz

In Desszert, Keksz, Ünnepi

Csokoládés keksz

A karácsonyi kekszek közül mindenképp kiemelném ezt a csokilappal kombinált kekszet, mert nem csak ellenállhatatlanul finom, de a tetejükön kirajzolódó karácsonyi mintáknak köszönhetően igazán ünnepi megjelenésük is lett. Celofántasakba szépen becsomagolva, majd egy szalaggal átkötve, gasztroajándéknak is tökéletes. Ráadásul a saját készítésű kekszeknek, bonbonoknak, csokiknak mindig nagy sikere van. A receptet a csokoládés keksz készlethez adták, amin módosítottam egy kicsit.
 
Hozzávalók:
(12 db kekszhez)
 
7,5 dkg liszt
2,5 dkg tk. búzaliszt
5 dkg eritriol (porrá őrölve)
12,5 dkg puha vaj
1 ek. vanília kivonat
8 dkg étkezési keményítő
csipet só
15 dkg étcsokoládé (vagy tortabevonó)
 

Csokoládés keksz elkészítése:

Egy mélyebb tálban verjük fel krémesre a puha vajat és a porrá őrölt eritriolt a kézi mixer segítségével. Adjuk hozzá a vanília kivonatot. A kétféle lisztet keverjük össze egy csipet sóval és az étkezési keményítővel, majd a vajas masszához adva gyúrjuk össze sima tésztává. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A kiszúróval kiszaggatjuk a 12 db kekszformát és sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük őket. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt süssük készre a kekszeket. A sütőből kivéve hagyjuk a sütőlemezen kihűlni őket, mert ilyenkor még nagyon puhák és szétesnek, ha hozzáérünk. Közben az apróra tört csokoládé kétharmadát vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, majd gőzről levéve a maradék csokoládét is hozzáadjuk, és addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. A szilikon formákat tálcára helyezzük, és a mélyedésekbe kanalazzunk a folyékony csokiból. Néhányszor ütögessük a formák alját a tálcára, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a csokiban, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára dermedni. Utána óvatosan vegyük ki a formából a csokoládé táblákat. Minden kekszet kenjünk le egy kevés olvasztott csokival és ragasszuk össze a csokoládé táblácskákkal. A kész csokoládés kekszeket hűvös helyen tároljuk.
 
Csokoládés keksz

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .