Tavaly ősszel a mandula-füge, idén a dió-füge páros lett az abszolút nyerő ízkombináció nálunk. Erre a legjobb példa ez a diós-fügés galette, amit már többször elkészítettem az elmúlt hetekben és minden alkalommal pillanatok alatt elfogyott. A galette népszerűsége nem véletlen, hiszen az omlós vajas tészta és a szaftos gyümölcs töltelék tökéletesen kiegészíti egymást.

Hozzávalók:
4 kis galette-hez
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
15 dkg hideg vaj
1/4 teáskanál só
2 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 tojás
2-3 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
8 füge
5 dkg darált dió
a kenéshez:
1 tojás
a tetejére:
1 marék dióbél
a tálaláshoz:
kevés eritritpor
Diós-fügés galette elkészítése:
A tésztához a kétféle lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, majd kézzel összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
A fügét megmossuk, felszeleteljük, a dióbelet durvára vágjuk. A tésztacipót 4 egyforma részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen mindet átgyúrjuk, 2–3 mm vékony körlappá nyújtjuk, a szélétől kb. 4 cm-t elhagyva meghintjük a darált dióval és elosztjuk rajta a fügeszeleteket. A tésztalap széleit felhajtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Lekenjük a felvert tojással, rászórjuk a darabolt diót, és 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük. Kevés eritritporral megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a diós-fügés galette receptje, nézzetek szét a
blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a
Facebook, az
Instagram és a
Pinterest oldalamon!
Like
cukormentes, dió, füge, galette, pite, sütemény