Epres-mákos torta

In Desszert, Torta

Epres-mákos torta

Ha szeretitek a mákot és a mákos sütiket, ez az epres-mákos torta is nagy kedvenc lesz. Az eper pedig nagyon jól passzol hozzá, ami most egy finom mascarponés krémként került a tortába. 
 
Epres-mákos torta
 
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
 
a piskótához:
10 dkg darált mák
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csipet só
5 dkg édesítőszer
10 dkg puha vaj
1 biocitrom reszelt héja
2 tojás
1 dl tej
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
 
a krémhez:
20 dkg eper (lehet fagyasztott is)
35 dkg mascarpone
7 dkg édesítőszer
1/2 biocitrom
4-5 evőkanál cukormentes eperlekvár (elhagyható)
2 teáskanál zselatinpor
1 dl víz
 
a díszítéshez:
szárított rózsabimbó (elhagyható)
 

Epres-mákos torta

Epres-mákos torta elkészítése:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a sóval. A sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, és a vajjal. A mákot, a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat összevegyítjük, majd apránként a vajas masszához adagoljuk a tejjel felváltva. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A masszát 2 sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük (tűpróba!), majd rácsra borítva kihűtjük.
Az epret az édesítővel, a citrom levével és reszelt héjával kis lángon felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, hűlni hagyjuk, majd kézi mixerrel összedolgozzuk a mascarponéval. A zselatint a vízben elkeverjük, felmelegítjük, és ezt is a krémhez dolgozzuk, majd kihűtjük. 3 részre osztjuk. Az egyik piskótalapot tortatálra tesszük, megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krém egy részét, és befedjük a másik lappal. A torta tetejét és oldalát is bevonjuk, majd a maradék krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és krémrózsákat nyomunk a tetejére. Szárított rózsabimbóval díszíthetjük. Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
 
(A tortát 11 szeletre vágva 1 szelet 323 kalória, és 24 g szénhidrátot tartalmaz.)
 
Epres-mákos torta
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .