Eszterházy torta

In Torta

Eszterházy torta

A kedvenc tortám következik. Mivel nagy diórajongó vagyok, minden édesség, sütemény jöhet, ami diós, de a torták közül ez az abszolút nyerő nálam. Ráadásul könnyen elkészíthető egészségesebb változatban is, kiváltva a cukrot. 
 
Hozzávalók:
a tésztához:
8 tojásfehérje
8 dkg fruktóz
30 dkg darált dió
5 dkg liszt
csipet fahéj
 
a krémhez:
4 dl tej
20 dkg vaj
15 dkg darált dió
1 csomag vaníliás pudingpor
3 tojás sárgája
2-3 ek. rum
10 dkg xilit
 
a díszítéshez:
10 dkg cukormentes fehércsokoládé
5 dkg étcsokoládé
kb. 1 marék darált dió 
fél diószemek
 
A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdjük el felverni, ha már majdnem kész adagoljuk hozzá a fruktózt és verjük addig, amíg jó kemény habot nem kapunk. A darált diót keverjük össze a liszttel és a fahéjjal, majd óvatosan keverjük össze a tojáshabbal. A masszát osszuk 5 részre, kenjük sütőpapírra előrajzolt 23 cm-es körformára, hogy egyforma tésztalapokat kapjunk és süssük 180 fokra előmelegített sütőben egyenként kb. 10 percig. Miután kisültek a lapok, húzzuk le a sütőpapírt és rácson hűtsük ki. A krémhez 1 dl hideg tejben elkeverjük a vaníliás pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet melegítsük fel a xilittel amíg el nem olvad, nem kell felforralni, majd öntsük a pudingos keverékhez. Utána vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett főzzünk sűrű krémet. Mikor besűrűsödött a krém, tegyük félre hűlni. A puha vajat keverjük ki a rummal és dolgozzuk össze a kihűlt pudingos krémmel és a darált dióval. A tortalapokat kenjük meg egyenletesen a krémmel, az oldalát és a tetejét már csak vékonyan. A díszítéshez olvasszuk meg a csokoládékat külön-külön. A fehércsokoládéval vonjuk be a torta tetejét, az étcsokoládéval pedig rajzoljunk köröket rá és egy fogpiszkáló segítségével húzzunk csíkokat, hogy megkapjuk a jellegzetes Eszterházy torta díszítését. Ha nem követjük a mintát, akkor sem történik nagy baj, most én sem követtem. A torta oldalát szórjuk meg darált dióval, a tetejére pedig egy kevés csokoládéval ragasszunk fél diószemeket. Tegyük hűtőbe egy napra, hogy összeérjen a tészta és a krém.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .