In Desszert, Égetett tészta, Fánk

Fahéjas mascarponekrémes profiterol

Könnyű és nagyon krémes. Röviden így lehetne jellemezni a profiterolt, ami kis odafigyeléssel, egy egyszerűen elkészíthető olasz édesség. A tésztája égetett tészta, ez többek között a képviselőfánknak is az alapja. Leggyakrabban vaníliakrémmel (sárgakrémmel) szokás megtölteni, de én most egy kicsit téliesebbre, karácsonyi ízvilágúra akartam hangolni, így fahéjas mascarponekrémmel töltöttem meg a fánkgolyókat. A töltelék egyébként lehet ízlés szerint csak tejszínhab vaníliával ízesítve vagy pudingos krém is. A végén pedig a csokoládéöntet semmiképp ne maradjon le, forgassátok bele a már megtöltött fánkokat vagy öntsétek le vele tálaláskor. 
 
Fahéjas mascarponekrémes profiterol
 
Hozzávalók:
42-44 db-hoz
 
a tésztához:
1 dl víz
1 dl tej
1 dl étolaj
1 csipet só
7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
7 dkg fehér tönkölybúzaliszt
3 M-es tojás
 
a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 teáskanál őrölt fahéj
 
a csokoládéöntethez:
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1,5 dl tejszín
1/2 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
 
Fahéjas mascarponekrémes profiterol

Fahéjas mascarponekrémes profiterol elkészítése:

A vizet, az olajat, a tejet és a sót felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet. Addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától és sercegni nem kezd. Levesszük a tűzről, és néhány percig hűlni hagyjuk. A kézi mixerrel, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve, amíg az előzőt teljesen fel nem vette. Fényes és nyúlós tésztát kell kapnunk. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire egyforma, 2,5-3 cm átmérőjű gombócokat nyomunk egymástól 3-4 cm távolságra. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 160 fokon 10 percig sütjük, végül a sütőt kikapcsoljuk, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A mascarponét, az édesítőszert és a fahéjat a kézi mixerrel kikeverjük. A tejszínt – szintén a géppel – kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a fahéjas mascarponéval. Vékony, sima csövű habzsákba töltjük, és a fánkocskák alját átszúrva mindet megtöltjük a krémmel.
A tejszínt felmelegítjük, az apróra tördelt étcsokoládéra öntjük. Hozzáadjuk az édesítőszert, és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz.
A fánkokat tányérokra rendezzük, és a csokoládéöntettel meglocsolva tálaljuk.
 
Fahéjas mascarponekrémes profiterol
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. decemberi számában is.
A recept elkészítésében a Russell Hobbs Horizon kézimixer volt segítségemre.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 
Ha tetszett a fahéjas mascarponekrémes profiterol receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .