Fánknyalóka

In Desszert, Fánk

Fánknyalóka

A sütinyalókához hasonló cuki finomságot készíthetünk fánkgolyóból is. Persze a fánkok csokival való bevonása és díszítése többletmunkával jár, azonban mindenképp megéri a ráfordított plusz időt, ami kikapcsolódás és egyúttal jó kis móka is lehet, a végeredmény pedig szuper látványos lesz. A fánknyalóka szülinapi zsúrra vagy bulira is készülhet, tökéletes, falatnyi édesség.
 
Hozzávalók:
30-35 darabhoz
 
a tésztához:
15 dkg túró
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg tejföl
1 csipet só
½ teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál nyírfacukor
1 tojás
 
a sütéshez:
olaj
 
a díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé
5 dkg cukormentes fehér csokoládé
5 dkg mandulabél
3 dkg tisztított pisztácia
2-3 dkg aszalt vörösáfonya
hurka- vagy saslikpálca
 

Fánknyalóka elkészítése: 

Mélyebb tálban összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd két kiskanállal golyókat szaggatunk a masszából, és bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük. A magokat durvára törjük, a vörös áfonyát felaprítjuk. A kétféle csokoládét mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött megolvasztjuk. A hurkapálca végét olvasztott csokoládéba mártjuk, a fánkgolyóba szúrjuk, hagyjuk, hogy egy kicsit kössön, majd mindet bevonjuk csokoládéval, és ízlés szerint megszórjuk durvára tört mandulával, pisztáciával vagy aprított vörös áfonyával.
 
Tipp: a fánkokat tejcsokoládéval is bevonhatjuk, illetve megszórhatjuk tört mogyoróval, dióval vagy fahéjas nyírfacukorral is.
 Fánknyalóka
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .