Farsangi fánk

In Fánk

Farsangi fánk

….vagy szalagos fánk, nálam most inkább szalag nélküli, de szerintem nem ez számít hanem, hogy nagyon finom és egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. Én gyerekkorom óta nagyon szeretem a fánkot, legyen az bármilyen. Itt a farsangi szezon, így jöjjön most egy kis farsangi fánk.
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (szitálva)
2,5 dl tej
3 dkg élesztő
4 dkg fruktóz
6 dkg vaj (olvasztott)
4 tojás sárgája
csipet só
2-3 ek rum
 
Az élesztőt a fruktózzal langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk és adjuk hozzá a csipet sót. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a megolvasztott vajat, a tojások sárgáját és a rumot. Keverjük jól össze, gyúrjunk belőle sima tésztát, majd letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületre borítva ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki és szaggassunk kb. 6 cm átmérőjű fánkokat. Ujjunkat nyomjuk a fánkok közepébe, hogy a tészta elvékonyodjon, majd letakarva pihentessük még 15-20 percet őket. Utána a fánkokat süssük ki forró olajban úgy, hogy az a fele legyen felül, amelyik a deszkát érte és az első oldalukat mindig fedővel lefedve süssük, a másikat viszont már fedő nélkül. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sülnek, kb. 1 perc az egész. A kész fánkokat szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk ízlés szerint lekvárral, pudinggal esetleg megszórhatjuk fahéjjal is őket. Én baracklekvárral szeretem a legjobban.
 

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..