Fonott kalács

In Étel & ital

Fonott kalács

Közeleg a húsvét, amikor is nem maradhat el a kalács sem. A tavalyi sikerek hatására idén újra nekiálltam a fonott kalácsnak. A fonást még továbbra is gyakorolnom kell, ahogy az a képen is látszik. Na de nem baj, majd legközelebb. Jó sütést mindenkinek!
 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 nagyobb tojás
3 dkg fruktóz
2,5 dl langyos tej
1 kk só
1 tojás sárgája a kenéshez
 
Az élesztőt a langyos tej egy részével és egy pici fruktózzal felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és összedolgozzuk a sóval, a fruktózzal, a vajjal, a tojással, a maradék langyos tejjel és a felfuttatott élesztővel. Gyúrjuk addig a tésztát, amíg sima nem lesz. Formáljunk belőle cipót, szórjunk rá egy kis lisztet és letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. Gyúrjuk át a tésztát néhány gyors mozdulattal és letakarva kelesszük még további 30 percig. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett munkalapra és vegyük két részre, majd mindkét cipót osszuk további 3 egyenlő részre és formáljunk henger alakú szálakat belőlük. Három szálat fonjunk össze és tegyük sütőlemezre, majd ismételjük meg a maradék három szállal is. A sütőt 190 fokra melegítsük elő, közben kenjük le a kalácsokat egy pici vízzel elkevert tojás sárgájával. Sütési idő kb. 30 perc.

A receptötlet innen van.

, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .