Fordított körtetorta

In Desszert, Sütemény, Torta

Fordított körtetorta

Ahhoz képest, hogy milyen egyszerű sütemény a fordított torta, nagyon látványos, főleg ha a gyümölcsöket előzőleg szépen elrendeztük a sütőforma aljába. Nevét onnan kapta, hogy sütés után a tortát egy tálra kiborítjuk és így a gyümölcsök végül felülre kerülnek. Én most körtével készítettem, de más gyümölccsel is ki lehet próbálni, például almával is nagyon finom. Nagy előnye még, hogy napokkal később is puha és szaftos marad a tésztája.
 
Hozzávalók:
(kb. 24 cm átmérőjű piteformához)
 
a párolt körtéhez:
2 nagyobb méretű körte
40 g xilit
40 g vaj
 
a tésztához:
75 g finomliszt
75 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
60 g barna nádcukor
2 tojás
50 g étolaj
150 g natúr görög joghurt
 

Fordított körtetorta elkészítése:

Először a párolt gyümölcsöt készítjük el. Ehhez a körtéket meghámozzuk és nagyjából egyforma szeletekre vágjuk. Egy kisebb lábosban elkezdjük melegíteni a xilitet (mivel a xilitet nem tudjuk karamellizálni ezért egy vajas szirupot készítünk), hozzáadjuk a vajat, és amikor felolvadt, belerakjuk a körteszeleteket. Alacsony lángon pár perc alatt puhára pároljuk. A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat. Egy másik tálban kikeverjük a nádcukrot a tojásokkal, elvegyítjük benne az olajat, majd a joghurtot is és összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. Egy piteforma aljába elrendezzük a párolt körteszeleteket, ráöntjük a vajas szirupot és nagyjából egyenletesen eloszlatjuk rajta a tésztát. A tortát 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosan hűlni, majd átfordítjuk egy tálra. A kész fordított körtetorta tetejét ízlés szerint megszórhatjuk fahéjjal.
 
Fordított körtetorta
 
 A receptötlet innen van.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .