Az idei első recept, amit megosztok veletek itt a blogon, egy nagy kedvencem még tavalyról, a fügés-mandulás csavart csiga. A pihe-puha kelttészta és a fügés-mandulás töltelék nagyon jól működnek együtt, ezzel az ízkombinációval azóta már többször elkészítettem. Ha a kakaós és fahéjas csiga mellett kipróbálnátok valami újat, ezzel fügés-mandulás csavart csigával nem fogtok mellélőni.
Hozzávalók:
9 db-hoz
a tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz
1 csipet só
1/2 kávéskanál őrölt citromhéj
1,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
10 dkg puha vaj
a töltelékhez:
15 dkg cukormentes házi fügelekvár
5 dkg darált mandula
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt Bourbon vanília
a kenéshez:
1 tojás
a tetejére:
eritritpor

Fügés-mandulás csavart csiga elkészítése:
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez összekeverjük a fügelekvárt a mandulával, a fahéjjal és a vaníliával.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 30×34 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel 3-3,5 cm széles csíkokra vágjuk, a két végüket ellentétes irányban megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15 percet kelesztjük. A felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, eritritporral meghintjük.
Like
csavart csiga, csiga, füge, kelt tészta, mandula, péksütemény