In Desszert, Sütemény, Ünnepi

Gesztenyés kuglóf

A gesztenye és a gesztenyepüré nálunk örök kedvenc, hozzátartozik a téli és a karácsonyi időszakhoz. Egyszerűen nem lehet vele mellélőni, már magában is isteni, így bármibe kerül, az csak jó lehet. Gesztenyés süteményt, desszertet már sokszor sokfélét készítettem, de gesztenyés kuglófot még nem sütöttem, nem is értem miért nem jutott eddig eszembe. A gesztenyés kuglóf az utolsó pillanatban is könnyen és gyorsan összedobható az ünnepekre. Tésztája puha, szaftos, tökéletes kísérője egy csésze kávénak vagy teának.
 
Gesztenyés kuglóf
 
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kuglófformához
 
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
1/2 csomag sütőpor (6 g)
1 csipet só
3,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
5 tojás
10 dkg kókuszolaj
25 dkg natúr gesztenyemassza
1 kávéskanál rumaroma
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
2 dl tejszín
 
a formához:
kevés kókuszolaj
 
a tetejére:
eritritpor
 
Gesztenyés kuglóf

Gesztenyés kuglóf elkészítése:

A tojást az édesítőszerrel kihabosítjuk, apránként belekeverjük a megolvasztott kókuszolajat és 1,5 dl tejszínt. Beleforgatjuk a lereszelt gesztenyemasszát, a sütőporral és a sóval elvegyített kétféle lisztet. 2/3-át a kókuszolajjal kikent kuglófformába simítjuk. A kakaót elkeverjük a maradék tejszínnel, összedolgozzuk a megmaradt masszával, és a világos tésztára simítjuk. Villával átkeverjük, hogy márványos legyen, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 10 percig a formában pihentetjük, végül rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni. Eritritporral meghintve kínáljuk.
 
Gesztenyés kuglóf
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
A kuglófformát a Cookori.com–nál tudjátok beszerezni.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .