Fél óra alatt elkészül, laktató és finom és nem utolsó sorban számtalan módon variálható étel. Egyszerűen szuper! Cserébe viszont kevergetnünk kell, míg készre nem fő a rizs.
Hozzávalók:
(2 főre)
15 dkg rizottó rizs
5 dl húsleves alaplé (lehet húsleves kockából is készíteni)
½ dl fehér bor
1 üveg szeletelt gomba (200 g)
3-4 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olíva olaj
kevés petrezselyem
só
bors
kevés reszelt parmezán a tálaláshoz (vagy helyettesíthetjük trappista sajttal)
Először elkészítjük a gombát és az alaplevet. Serpenyőben egy kevés olíva olajon megforgatjuk a lecsepegtetett gombaszeleteket, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és lepirítjuk egy picit, majd a végén sózzuk, borsozzuk, félre tesszük, amíg elkészítjük a rizottót. Közben felforralunk 5 dl vizet és beledobunk egy húsleves kockát. Egy edényben kevés olíva olajon és vajon az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst és folyamatos kevergetés mellett szintén lepirítjuk. Amikor a rizsszemek üvegessé válnak, hozzáöntjük a fehérbort. Ha a rizsszemek felvették a fehérbort, merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplevet is. Mindig akkor adjuk hozzá a következő merőkanál levet, amikor a rizs magába szívta a folyadékot. Persze mindeközben folyamatosan kevergetjük. Mikor a rizs már fogkemény (al dente), levesszük a tűzről, beledobjuk a maradék kis vajat, hogy krémesebb legyen, majd hagyjuk pár percet pihenni, így fog tökéletesre puhulni. A kész rizst összekeverjük a gombával, tálalásnál reszelhetünk rá ízlés szerint sajtot. Fogyasszuk azonnal, frissen!


Like
gomba, rizottó