In Desszert, Péksütemény

Kakaós koszorú kalács

A karácsony közeledtével készítettem ezt az egyszerű, de mégis nagyon látványos kakaós koszorú kalácsot. Ráérős reggelen vagy délután uzsonnára, langyosan, vajjal megkenve a legfinomabb, ami mellé nem is kell több csak egy csésze kávé vagy tea.   
 
Kakaós koszorú kalács
 
Hozzávalók:
2 kalácshoz
 
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
1/2 kávéskanál só
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojássárgája
8 dkg puha vaj
0,5 dl tejszín
 
a töltelékhez:
8 dkg olvasztott vaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
4,5 dkg porrá őrölt 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
 
a tetejére:
porrá őrölt eritrit
 

Kakaós koszorú kalács

Kakaós koszorú kalács elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és felfuttatjuk. A kétféle lisztet keverőtálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval és az édesítővel. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojássárgáját, a vajat, a tejszínt, a felfuttatott élesztőt és robotgép segítségével alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kétfelé osztjuk, és egyenként kb. 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjjal elkevert kakaóporral és az édesítővel, majd a hosszabb oldaluktól kezdve feltekerjük. Hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel felfelé a két tésztarudat egymáson keresztezve összefonjuk. A végénél összecsípjük a fonatokat és koszorút formázunk belőlük. Sütőpapíros tepsire tesszük, és addig kelesztjük, amíg a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat kb. 25 perc alatt készre sütjük. Eritritporral meghintve tálaljuk. 
 
Kakaós koszorú kalács
 
A recepthez a nyers kakaóport a Sambirano Gold biztosította.
 
Ha tetszett a kakaós koszorú kalács receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .