In Desszert, Sütés nélküli desszert, Torta

Kávés sajttorta

Egy jó sajttortával nem lehet mellélőni, az egyik legkedveltebb desszert, ami nem véletlen, hiszen egyszerű elkészíteni, számtalan módon variálható, krémes és nagyon-nagyon finom. Ez a kávés sajttorta egy sütés nélküli verzió, ami így nyáron tökéletes megoldás, ha nem szívesen kapcsolnád be a sütőt, de mégis szeretnél valamilyen desszertet az asztalra tenni. Mi nagyon szeretjük ezt a kávés változatot, ha még nem kóstoltál ilyen ízben sajttortát, szerintem mindenképp megér egy próbát.  
Díszítésnek epret pakoltam a torta tetejére, de miután már túl vagyunk az eperszezonon, málnával, áfonyával, ribizlivel vagy szederrel is tökéletes és mutatós lesz a torta.
 
Kávés sajttorta
 
Hozzávalók:
18 cm-es kapcsos tortaformához
 
az alaphoz:
15 dkg cukormentes zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
 
a sajtkrémhez:
2 teáskanál azonnal oldódó kávépor
1/2 dl meleg víz
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 csomag zselatin fix (2 dkg)
 
a csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1 dl tejszín
1 zselatinlap
 
a díszítéshez:
friss gyümölcs
puffasztott quinoa
 
Kávés sajttorta

Kávés sajttorta elkészítése:

A kekszet késes aprítóban megdaráljuk, majd összedolgozzuk a vajjal. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és belenyomkodjuk a kekszmorzsát. Hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
A sajtkrémhez a kávéport feloldjuk a vízben, hűlni hagyjuk. A mascarponét, az édesítőszert és a kávét a kézi mixerrel kikeverjük. A tejszínt és a zselatint a kézi mixerrel kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a kávés sajtkrémmel. A masszát a kekszrétegre simítjuk, és visszatesszük a hűtőbe néhány órára vagy 1 éjszakára.
A csokoládékrémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Az apróra tördelt csokoládéra öntjük, egyneművé keverjük, és langyosra hűtjük. A megdermedt torta tetejére öntjük, és visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt a tortát késsel körbevágjuk, levesszük róla a formát, majd tortatálra helyezzük. A tetejét friss gyümölccsel és puffasztott quinoával díszítjük.
 
Kávés sajttorta
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában is.
A recept elkészítésében a Russell Hobbs Horizon kézimixer volt segítségemre.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 
Ha tetszett a kávés sajttorta receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .