Lekváros kukoricalinzer

In Desszert, Sütemény

Lekváros kukoricalinzer

A lekváros linzerkarika mindig jó választás, mivel egyszerűen elkészíthető, dobozba rakva sokáig eláll, ezért akár már jóval hamarabb is megsüthetjük, és persze nagyon-nagyon finom. Számomra ezek a legfőbb érvek mellette, ezért is készítem gyakran, valamint kísérletezek vele folyamatosan. Többféle változat is született így, és néhány verzió a blogra is felkerült már korábban. Azokat itt tudjátok megnézni. Ez a mostani recept, a lekváros kukoricalinzer egy újabb változata a klasszikus linzerkarikának. Érdemes kipróbálni, teljes egészében kukoricalisztből készült, így gluténmentes is. Tölteléknek cukormentes házi szilvalekvárt használtam, ami nagyon jól passzolt hozzá.
 
Lekváros kukoricalinzer
 
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
10 dkg hideg vaj
3 dkg nyírfaporcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1/2 teáskanál bourbon őrölt vanília
1,5 teáskanál útifűmaghéj
1 teáskanál vanília kivonat
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál hideg víz
 
a töltéshez:
cukormentes szilvalekvár
 

Lekváros kukoricalinzer elkészítése:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a nyírfaporcukorral, az útifűmaghéjjal, az őrölt vaníliával, és késes robotgépben a felkockázott vajjal morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliakivonatot, a tejfölt, a vizet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe rakjuk.
A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, a linzerkiszúrókkal kiszaggatjuk. (Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi teli és lyukas formát kapjunk.) Mindet sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd a hőt 150 fokra emelve 10 perc alatt világos színűre sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. A teljesen kihűlt linzerkarikákat lekvárral óvatosan összeragasztjuk.
 
Tipp: Hűtőbe téve, másnapra megpuhul. Dobozban sokáig eltartható.
 
Lekváros kukoricalinzer
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is.
A linzer kiszúró formákat a Cookori.com–nál tudjátok beszerezni.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .