Lemon curd, azaz angol citromkrém vagy ha az álagát nézzük, olyan mint egy citrompuding. Egyszerre savanykás és édes, amit az édesítő mennyiségével tudunk szabályozni attól függően ki mennyire szereti a citrom fanyarságát. Viszont azt is vegyük figyelembe, hogy a krémet nem magában esszük (bár úgy is nagyon finom 🙂 ), hanem elsősorban süteményekbe, desszertekbe töltve.
A citromkrém nagyon jól felhasználható édes linzerek töltéséhez, pohárdesszertekhez vagy fogyaszthatjuk kuglófhoz, illetve az angolok kedvelt édes zsömléjéhez, a sconehoz is.
A következő receptekben megmutatom majd azt, hogy én milyen sütikhez használtam fel a citromkrémet.
Hozzávalók:
2 kisebb csatos üveghez
3 kezeletlen héjú citrom
3 tojás
2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1/2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg vaj
Citromkrém elkészítése:
A citromokat megmossuk, szárazra töröljük, lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A citromlét összekeverjük a reszelt citromhéjjal, az édesítővel, a tojásokkal, a keményítővel, és vízgőz felett, folyamatosan kavargatva besűrítjük. Levesszük a tűzről és belevegyítjük a kockára vágott vajat. Hűlni hagyjuk, végül üvegekbe kanalazzuk a krémet, és hűtőbe tesszük.
2
citrom, citromkrém, krém, lemon curd