Linzerkarika (gluténmentes)

In Desszert, Gluténmentes desszert, Keksz, Sütemény, Ünnepi

Linzerkarika (gluténmentes)

A linzerkarika az egyik legfinomabb karácsonyi aprósütemény, amely nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Puha, omlós, igazi vendégváró süti. Elkészítésekor a klasszikus linzerkarika receptet vettem alapul. Azonban a tervem az volt, hogy a linzerek ne csak cukormentesek, hanem gluténmentesek is legyenek, ezért módosítottam a hozzávalókon. Kukoricaliszt és rizsliszt felhasználásával készítettem, és végeredményként, egy nagyon finom gluténmentes linzerkarikát sikerült sütni. A töltelékhez málna dzsemmet választottam, de sárgabarack-, eper-, meggy-, vagy szilvalekvárral is tökéletes lesz. A linzerkarika dobozva zárva sokáig eláll, így jó előre elkészíthetjük. Ezért érdemes rögtön dupla adagot sütni.
 
Hozzávalók:
(kb. 12 db kekszhez)
 
12 dkg kukoricaliszt
3 dkg rizsliszt
1 tk. útifűmaghéj
7,5 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
3 ek. eritriol (porrá őrölt)
késhegynyi szódabikarbóna
1 tk. tejföl
2-3 ek. rizsliszt (a nyújtáshoz)
 cukormentes házi málna dzsem
 

Linzerkarika (gluténmentes) elkészítése:

Egy mélyebb tálban a kétféle lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a porrá őrölt eritriollal, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztagombócot ezután rizslisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd a formákat kiszaggatjuk. Arra ügyeljünk, hogy ugyanannyi lyukas formát kapjunk, mint amennyi telit. A kekszeket sütőpapírral fedett sütőlemezre rakosgatjuk. Ha díszítjük a linzerkarikák tetejét, kenjük le a lyukas formákat tojásfehérjével és szórjuk meg például durvára tört dióval. Toljuk 120 fokra előmelegített sütőbe a kekszeket, majd a hőfokot vegyük fel 150 fokra és kb. 8-10 perc alatt süssük készre. A lényeg, hogy még maradjanak világos színűek. A sütőből kivéve hagyjuk a sütőlemezen kihűlni őket, mert ilyenkor még nagyon puhák és szétesnek, ha hozzáérünk. Töltsük meg lekvárral a kihűlt linzerkarikákat, valamint ízlés szerint szórhatunk rá porrá őrölt eritriolt is. Fémdobozba zárva sokáig eláll.
 
Linzerkarika (gluténmentes)

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .