Aki szereti a könnyű, krémes, és egyszerűen elkészíthető süteményeket, annak jó hírem van, mert ez a mascarponés torta gyümölccsel pont egy ilyen darab. A könnyű piskótához és a tejszínes krémhez nagyon passzol a gyümölcs savassága. Ugyan most még nincs szezonja az epernek, a málnának vagy épp az áfonyának, amiket én vegyesen a torta tetejére halmoztam, de lehet helyettesíteni naranccsal, mandarinnal kivivel is, attól függően ki mihez jut hozzá, vagy mi van otthon készleten.
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
a piskótához:
3 tojás
4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg fehér tönkölyliszt
1 csipet só
6 dkg nyírfacukor
a krémhez:
25 dkg mascarpone
1/2 citrom kifacsart leve
2 teáskanál vaníliakivonat
5 dkg nyírfaporcukor
4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)
a tetejére:
friss gyümölcs (pl. eper, áfonya, málna)

Mascarponés torta gyümölccsel elkészítése:
A tojásfehérjét a sóval és az édesítőszer felével lágy habbá verjük, majd hozzákeverjük a maradék édesítőszerrel kihabosított tojássárgáját. Beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a kétféle lisztet. A masszát az alján sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 22-24 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk pihenni néhány percig, majd rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel, a citromlével és a vaníliával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A piskótát lapjában 3 egyforma részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. A torta tetejére friss gyümölcsöt halmozunk.
1
cukormentes, desszert, gyümölcs, mascarpone, torta