Meggyes-rebarbarás morzsapite

In Sütemény

Meggyes-rebarbarás morzsapite

 
Ismét egy morzsapite csak most meggyel párosítottam a rebarbarát. Eddig úgy gondoltam, hogy eperrel a legjobb, de most már ez a meggyes verzió is legalább annyira nagy kedvenc lett. Az elkészítés során az epres- rebarbarás morzsapitém receptjét vettem alapul, de most kicsit változtattam rajta. Ajándékba készült a süti és sajnos a nagy sietségben elmaradt a fotózás így csak telefonnal készült róla néhány kép.
 
Hozzávalók:
a pitetésztához: (kb. 24 cm-es piteformához)
10 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg nyírfacukor
1 tojás sárgája
csipet só
3 ek. hideg víz
 
a töltelékhez:
30 dkg rebarbara (tisztítás után mért)
15 dkg meggy
6 kk. por édesítő
2 tk. kukoricakeményítő
 
a morzsatésztához:
5 dkg tk. zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely (apró szemű)
5 dkg vaj
5 kk. por édesítő
 
Először elkészítjük a pitetésztát, amihez a hideg vajat felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban összegyúrjuk. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. A rebarbara szárakat megtisztítjuk, végeit levágjuk, vékonyan lehúzzuk a héját és kb. 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a meggyet a levével együtt, az édesítőport és néhány perc alatt megpároljuk, de ne essen szét a rebarbara. A kukoricakeményítőt hozzákeverjük a töltelékhez. A pitetésztát kivesszük a hűtőből és kör alakúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát és 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük úgy, hogy a tésztára sütőpapírt teszünk arra pedig babot vagy lencsét szórunk. A morzsatésztához összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet és az édesítőport, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. A gyümölcsös tölteléket ráöntjük az elősütött tésztára, majd a tetejére rászórjuk a morzsát. Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .