Meggyes-vaníliás pite

In Desszert, Sütemény

Meggyes-vaníliás pite

Az omlós tészta és a fanyar gyümölcs tökéletes kettőse a meggyes pite. Megunhatatlan süti, minden évben többször is előkerül nálunk. Nyár elején, a friss, zamatos gyümölcsből a legfinomabb, de szezonon kívül is előszeretettel készítem, akkor fagyasztott meggyből. A klasszikus verzió mellett ez a mostani meggyes-vaníliás pite is nagyon finomra sikeredett. Annyit változtattam csak rajta, hogy a gyümölcsöt összekevertem a pudinggal, és az így kapott meggyes-vaníliás krémet tettem a tésztára, majd rácsoztam, díszítettem, és végül aranybarna színűre sütöttem.
 
Hozzávalók:
24 cm átmérőjű piteformához
 
a tésztához:
10 dkg zabpehelyliszt
15 dkg liszt + a nyújtáshoz
10 dkg hideg vaj
3 dkg nyírfacukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
3 evőkanál hideg víz
 
a töltelékhez:
50 dkg magozott meggy
3 dkg nyírfacukor
1 csomag cukormentes vaníliás pudingpor
víz
 
a tetejére:
1 tojás fehérje
 

Meggyes-vaníliás pite elkészítése: 

A kétféle lisztet kimérjük, felkockázzuk a vajat, és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A meggyet a nyírfacukorral összekeverjük, állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leszűrjük, a meggylevet kipótoljuk annyi vízzel, hogy 3,5 dl folyadékot kapjunk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a kevés vízben elkevert pudingport, folyamatos keveréssel besűrítjük és kihűtjük, végül a meggyel összeforgatjuk.
A tésztát elfelezzük, lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk az egyik részt, és kibéleljük vele piteformát. Sütőpapírt terítünk rá, amelyre szárazbabot szórunk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig elősütjük. A nehezékkel együtt leemeljük a sütőpapírt, és a pitét további 5 percig sütjük. Rákenjük a meggyes-vaníliás krémet. A tészta másik felét is kinyújtjuk, késsel 1,5 – 2 cm-es csíkokra vágjuk, és berácsozzuk a pite tetejét. A maradék tésztacsíkokat összesodorjuk, fonatot készítünk, és szegélyként a sütemény peremére helyezzük. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.
 
Tipp: szezonon kívül fagyasztott meggyel vagy befőttel is készíthetjük.
 
Meggyes-vaníliás pite
 
Meggyes-vaníliás pite
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.
 

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .