Ismét egy olasz klasszikus, toszkán panzanella saláta. Néhány alapanyag szükséges csupán hozzá, mégis nagyon finom, ízletes, nyárias, a kenyérnek köszönhetően pedig laktató. Nyári estéken, borozgatáshoz tökéletes fogás akár önmagában is, vagy remek választás grillételek mellé köretként. Amire mindenképp érdemes odafigyelni, az a jó minőségű olívaolaj, és a kenyér, ami legyen masszív, tömör, és egy kicsit szikkadt. Ha összeállítottuk a panzanella salátát, tálalhatjuk azonnal is, vagy hagyhatjuk egy fél órát még állni, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók:
2 személyre
10 dkg szikkadt ciabatta kenyér
3 érett paradicsom
5-6 koktélparadicsom
1 közepes fej lilahagyma
15 dkg nyers uborka
7-8 friss bazsalikomlevél
só
4 evőkanál extra szűz olivaolaj
2 evőkanál fehérborecet
a tálaláshoz:
½ teáskanál fekete szezámmag
friss bazsalikomlevél
Panzanella saláta elkészítése:
A kenyeret kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük a felkockázott paradicsommal és állni hagyjuk kicsit, hogy felszívja a levét. Hozzáadjuk a kockára vágott uborkát, a vékonyra szelt lilahagymát, a félbevágott koktélparadicsomot és az aprított bazsalikomot, majd enyhén sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, fehérborecettel és az egészet összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk sóvirággal, fekete szezámmaggal. Friss bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Like
kenyérsaláta, nyári étel, panzanella, saláta