Spárgás quiche

In Étel & ital

Spárgás quiche

Itt a spárgaszezon, most aránylag olcsón hozzá lehet jutni sok helyen ehhez a finom és egészséges zöldséghez, nem is tudtam megállni, hogy ne vegyek egy csokorral, pedig akkor még nem tudtam mit készítsek belőle. Aztán végül vacsoraként végezte egy része, spárgás quiche készült belőle, a többi pedig ment a mélyhűtőbe. Az ötletet a franciakonyha.hu adta.
A recept előtt néhány mondat a spárgáról érdekességként. A spárga nagyon egészséges étel, kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont rosttartalma és vitamintartalma magas. Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása van. Valamint jótékony hatással van a keringésre, és segíti a szervezet méregtelenítését. A spárgáknak két fajtája kapható itthon, a zöld és a fehér. A zöld színű a föld felett növekszik, míg a fehér a föld alatt. A spárga ehető részét sípnak hívják. Amikor vásárolunk, figyeljünk oda, hogy lédús és roppanós legyen, mert különben nem tudjuk felhasználni semmire sem. Előkészítésükben annyi különbség van, hogy a fehér spárgát meg kell hámozni, míg a zöldnél elegendő csak a végeket levágni illetve általában zsengébb.
  
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
½ dl víz
1 csipet só
 
a töltelékhez:
15 dkg zöld spárga (tisztított állapotban)
10 dkg tejföl
3 tojás
bors
½ mk. szerecsendió
 

Spárgás quiche elkészítése:

A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, majd letakarva 1 órát a hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A spárgát előkészítjük, alaposan megmossuk, ha szükséges (fás, elszíneződött) a végeit levagdossuk vagy letördeljük és forrásban lévő sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha megfőtt kivesszük, lecsepegtetjük. A fejrészeket levágjuk és félretesszük, a szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A tojásokat a tejföllel habosra keverjük, sóval, borssal és a szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a feldarabolt spárga szárakat. A hűtőből kivesszük a tésztát, kör alakúra nyújtjuk és egy kivajazott piteformába helyezzük úgy, hogy a tészta a forma széleit is fedje. A tésztát elősütjük néhány percig (én most ezt kihagytam), majd ráöntjük a spárgás tojásos krémet és a végén körben elhelyezzük a spárgafejeket a tetején. Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .