A cobbler egy amerikai sütemény, egy sült gyümölcsös pite. Gyors, finom és egészséges édesség a sok gyümölcsnek köszönhetően. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, számtalan variációja lehetséges. Én szilvával készítettem, mert nagyon szeretem a szilva és fahéj párosítását süteményeknél. Persze ilyenkor még nincs szilva, de ezt a kis bökkenőt könnyedén megoldottam, kivettem a fagyasztóból egy adagot.
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg zabliszt
5 dkg édesítőszer
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín (nálam cukormentes)
só
a gyümölcsös réteghez:
50 dkg szilva (nálam fagyasztott)
2 ek. édesítőszer
2 kk. őrölt fahéj
2 ek. kukoricakeményítő
a tetejére:
1 evőkanál édesítőszer
Szilvás cobbler elkészítése:
Előveszünk egy közepes jénai tálat vagy bármilyen sütőformát. A felengedett (az se baj, ha nem olvadt ki teljesen) gyümölcsöt elterítjük benne. Rászórjuk a két evőkanál édesítőszert, az őrölt fahéjat ízlés szerint és a kukoricakeményítőt, majd az egészet összeforgatjuk. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és amíg a tésztát összeállítjuk, berakjuk a tálat a gyümölcsökkel a sütőbe, hogy addig is párolódjanak. A tésztához a liszteket összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval és az édesítőszerrel. A hideg vajat felkockázzuk és összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Külön tálban összekeverjük a tojást a tejszínnel és hozzáöntjük a morzsatésztához, majd az egészet összedolgozzuk. Egy lágy tésztát fogunk kapni, amit két kanál segítségével a gyümölcsréteg tetejére szaggatunk. A tetejét megszórjuk egy kis édesítővel, és visszatesszük az előmelegített sütőbe 25 percre. Akkor jó, ha a gyümölcsréteg forr, a tészta teteje pedig megpirult. Szerintem még melegen vagy langyosan a legfinomabb.
Babette-nél olvastam, hogy részben zabliszttel készült a tészta, én is kipróbáltam, tényleg jó és még egészségesebb is, ezért máskor is így fogom készíteni.

Like
cobbler, desszert, diabetikus, édesség, gyümölcs, sütemény, szilva, zabliszt