Nagyon szeretem a kevert sütiket, szerintem rengeteg lehetőség és fantázia van bennük. Erre remek példa ez a szilvás-mandulás sütemény. Őszi, bekuckózós délutánok tökéletes kísérője. Az enyhén mandulás tésztához jól passzol a szaftos szilva és a ropogós mandulaszeletek. Megjegyzem, ha kicsivel több szilva kerül bele, az egyáltalán nem baj, a fahéjas sült szilva nagyon-nagyon finom. Na, de most már jöjjön inkább a recept 🙂
Hozzávalók:
24 cm-es sütőformához
a tésztához:
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
7,5 dkg mandulaliszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 tojás
1,5 evőkanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1,25 dl olaj
1,5 dl tej
1 kiskanál keserű mandulaaroma
1/2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál szeletelt mandula
35 dkg szilva
a sütőforma kenéséhez:
kevés vaj
kevés liszt
Szilvás-mandulás sütemény elkészítése:
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, a magot eltávolítjuk. A gyümölcsöt összekeverjük a fahéjjal és 1/2 evőkanál édesítőszerrel, félretesszük.
A tojást habosra keverjük a maradék édesítőszerrel, apránként hozzácsorgatva beledolgozzuk az olajat, hozzáadjuk a mandulakivonatot és a tejet, majd a sütőporral és sóval elvegyített kétféle lisztet. A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük. A tetejét körberakjuk a fahéjas szilvával (a vágott felével felfelé), és megszórjuk a szeletelt mandulával. 190 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
1
kevert süti, mandula, sütemény, szilva