In Desszert, Sütemény, Ünnepi

Karácsonyi pitenyalóka

Pitét már sokszor sütöttem, imádom minden formában, édesen vagy sósan, azonban ilyen cuki pitenyalókákat eddig még nem készítettem, pedig már nagyon régóta tervben volt, csak valahogy mindig elmaradt. Most viszont kipróbáltam, és teljesen odavagyok értük 🙂 Az év bármely szakában készülhet, mindenféle változatos töltelékkel, ami lehet lekvár, valamilyen párolt gyümölcs, csokoládé vagy mogyorókrém, de akár mákos, diós vagy gesztenyés is. Én most a legegyszerűbb változatot készítettem, azaz az omlós tésztalapokat sűrű lekvárral töltöttem meg. A csillag, fenyőfa, stb. mintájú kiszúrókkal pedig könnyen karácsonyi hangulatúvá lehet varázsolni a minipitéket. Plusz a végén kössünk kis masnit a pálcikákra és kész is az ehető gasztroajándék karácsonyra. A végeredmény egy egyszerű és mégis mutatós karácsonyi pitenyalóka.
 
Karácsonyi pitenyalóka
 
Hozzávalók:
17 db mini pitéhez
 
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg porrá őrölt eritrit
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
 
a töltelékhez:
cukormentes sűrű lekvár (szilva, szeder, áfonya stb.)
 
a kenéshez:
1 tojás felverve
 
az összeállításhoz:
hurkapálca vagy saslikpálca
 
a tálaláshoz:
eritritpor
 
Karácsonyi pitenyalóka

Karácsonyi pitenyalóka elkészítése:

A tésztához a lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd minden második tésztakorong közepét – tetszőleges karácsonyi mintájú – miniformával kiszúrjuk. A minta nélküli tésztakorongok közepére 1-1 evőkanálnyi lekvárt halmozunk, majd rájuk fektetjük a pálcikákat. Mindegyik tésztalapot körben kicsit megkenjük a felvert tojással, majd beborítjuk 1-1 mintás tésztakoronggal, és a szélüket villával lenyomkodjuk. A minipitéket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és lekenjük a maradék felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük. A pitéket eritritporral megszórva tálaljuk.
 
Karácsonyi pitenyalóka
 
Karácsonyi pitenyalóka
 
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. decemberi számában is.
A fotózáshoz a Fotóhátterek.hu háttereit használtam.
 
Ha tetszett a karácsonyi pitenyalóka receptje, nézzetek szét a blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a Facebook, az Instagram és a Pinterest oldalamon!

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .