Az őszhöz és a karácsonyi ünnepekhez mindenképp hozzátartozik a gesztenye és a különböző gesztenyés sütemény. Ráadásul mi nagyon szeretjük is a gesztenyés sütiket, ezért biztos, hogy minden évben készítek néhányszor valamilyen gesztenyés finomságot ilyentájt. Sőt, sokszor maga az ünnepi torta is gesztenyetorta szokott lenni, mert hát annyira ünnepi. És hogy rátérjek a receptre, idén ez a könnyű gesztenyekrémes torta nagy kedvencünk lett, és biztos elkészítem majd az ünnepekre is. A torta tésztája teljes kiőrlésű piskóta, a töltelék lágy mascarponés-tejszínes gesztenyekrém, a díszítés pedig tejszínhab és egy kevés csoki.
Hozzávalók:
18 cm-es tortához
a piskótához:
3 tojás
4 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dkg liszt
1 csipet só
6 dkg xilit
a krémhez:
25 dkg natúr gesztenyemassza
1/2 dl tejszín
6 dkg xilit
1 teáskanál rumaroma
15 dkg mascarpone
a tetejére:
5 dkg cukormentes étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalmú)
1 teáskanál étolaj
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
kevés étcsokoládéreszelék

Gesztenyekrémes torta elkészítése:
A tojásfehérjét a sóval és az édesítőszer felével habbá verjük, majd hozzákeverjük a maradék édesítőszerrel kihabosított tojássárgáját. Beleszitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk a kétféle lisztet. A masszát egy – az alján sütőpapírral bélelt – tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A piskótát a formában hagyjuk pihenni néhány percig, majd rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel, a rumaromával és a puha gesztenyemasszával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A piskótát lapjában 2 részre vágjuk, megtöltjük a krém 2/3-ával, majd a maradék krémmel kívülről is bevonjuk a tortát, és hűtőbe tesszük.
A csokoládét megolvasztjuk az olajjal, és a torta pereméről körben lecsorgatjuk. Ismét hűtőbe tesszük. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, habzsákba töltjük, rózsákat nyomunk a torta tetejére, végül reszelt étcsokoládéval megszórjuk.
Ha tetszett a gesztenyekrémes torta receptje, nézzetek szét a
blogon, ahol további egyszerű, gyorsan elkészíthető cukormentes desszerteket találhattok, és kövessetek a
Facebook, az
Instagram és a
Pinterest oldalamon!
Like
cukormentes, desszert, gesztenye, sütemény, teljes kiőrlésű, torta