Epres crumble

In Gyors desszert

Epres crumble

A crumble is az a fajta sütemény, amit szívesen készítek akár télen, akár nyáron, mert roppant egyszerű és isteni finom. Az alja csupa gyümölcs a teteje pedig lisztből, vajból, és édesítőszerből álló morzsatészta, amit csak össze kell sütni. Az alaprecept nagyon jól variálható, szinte bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá. Nagyon finom almával, körtével, vagy bármilyen bogyós gyümölccsel, a végeredmény tuti siker lesz. Ha tovább akarjuk fokozni, tálaláskor kínálhatunk mellé fagylaltot is. Kell ennél több? Most szezonálisan eperrel készítettem, egyszerűen nem lehet kihagyni ezt a verziót, próbáljátok ki. És akkor az epres crumble receptje:
 
Hozzávalók:
a gyümölcsös réteghez:
50 dkg eper
½ citrom reszelt héja és leve
2 ek. xilit porcukor
2 ek. kukoricakeményítő
 
a tésztához:
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg aprószemű zabpehely
1 ek. xilit porcukor
5 dkg hideg vaj
 
a tetejére:
1 evőkanál xilit
 

Epres crumble elkészítése:

Az epret feldaraboljuk (ha kisebb szemű, nem szükséges), hőálló tálba tesszük. Összeforgatjuk a citrom reszelt héjával és levével, a xilittel és a kukoricakeményítővel. A vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet, a xilitet, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A gyümölcsös rétegre rászórjuk a morzsát, meghintjük egy kevés édesítőszerrel, lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd fólia nélkül még további 15 percig. 
Szerintem langyosan a legfinomabb.

, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..