Epres-joghurtos máktorta bomba

In Desszert, Torta

Epres-joghurtos máktorta bomba

Ez a torta egy nagyon könnyű, üde joghurtos máktorta, amelyet jól lehűtve, és sok-sok eperrel tálalva igazán finom frissítő desszertet kapunk. Tortalapnak lisztmentes mákos tésztalapot készítettem, amihez a diós őzgerinc receptet alakítottam át úgy, hogy a darált dió helyett darált mákot használtam hozzá. Eddig még nem párosítottam össze a mákot és az epret, de most rájöttem, hogy nagyon jól illenek egymáshoz, ezért biztos fogok még máskor is készíteni velük különböző desszerteket. A tortát úgy állítottam össze, hogy bomba formájú legyen, persze hagyományos tortaként is elkészíthető, de szerintem így különlegesebb.
 
Hozzávalók:
a tortalaphoz:
16 dkg darált mák
10 dkg vaj
4 tojás
csipet só
6 dkg eritrit
½ citrom reszelt héja
 
a joghurtos krémhez:
1 nagy poharas görög joghurt (400 g)
5 dkg eritrit
8 g zselatinpor
2 db lapzselatin
2 dl tejszín
15 dkg eper
 
a tetejére:
15 dkg eper
 
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habbot verünk. A tojások sárgáját az eritrittel és a puha vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a darált mákot, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Egy kb. 22 cm-es szilikonos tortaformát kivajazunk és megszórunk kevés kókuszreszelékkel, majd beleöntjük a mákos masszát és 165 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. A joghurtos krémhez a megtisztított epret összevágjuk apró kockákra vagy villával összetörjük és összekeverjük a joghurttal és az eritrittel. A tejszínt verjük fel kemény habbá. A krémhez bármilyen zselatint használhatunk, attól függően mi van éppen otthon, nekem például volt még egy kevés zselatinporom, így azt is felhasználtam most a krémhez. A zselatint a tasakon levő használati utasítás alapján elkészítjük, langyosra hűtjük, majd belecsorgatjuk az epres-joghurtba és kézi habverővel elkeverjük. A végén hozzáadjuk a tejszínhabot is a joghurtos részhez és robotgép segítségével összedolgozzuk, hogy egynemű krémet kapjunk. A tortalapra ráhalmozzuk az epres-joghurtos krémet, a tetejét lesimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon. Tálalás előtt friss félbevágott eperszemeket teszünk a tetejére.
 

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .